Десетки пловдивчани почетоха 168-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов

Областният управител Йордан Иванов с официално слово

168-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов беше отбелязана днес на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив. В тържественото честване участваха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“.

Строят бе приет от генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“. Слово за държавника произнесе Йордан Иванов – Областен управител на област Пловдив.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив – Стефан Попов, който припомни в своето художествено въведение, че Иван Салабашев – друг прочут политик от онова време, заемал и поста финансов министър в правителството на Стефан Стамболов е написал в спомените си:

„…Веднъж Стамболов и аз, когато бяхме още на власт, говорихме помежду си… стана дума за някои велики мъже от разни държави и разни времена, които народът им ги е ненавиждал през живота им, а след смъртта им е въздигал паметници. По едно време Стамболов се позамисли малко и след това каза, че той е твърдо убеден, че неговото дело ще бъде един ден добре разбрано и оценено единодушно от целия български народ.“

1 2 3

Подобни статии

Top