Десетки поднесоха цветя в памет на Никола Алваджиев на паметната му плоча в Стария град (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Десетки поднесоха цветя в памет на Никола Алваджиев на паметната му плоча в Стария град (СНИМКИ/ВИДЕО)

120 години се навършиха от рождението на големия пловдивски летописец

Признателни пловдивчани почетоха днес 120-та годишнина от рождението на големия пловдивски летописец, писател, документалист и историк Никола Алваджиев. На паметната му плоча в Стария град се стекоха десетки, за да поднесат цветя в знак на почит към делото на писателя.

Никола Алваджиев се е родил на 11 септември 1900 г. в Пловдив. Според съвременниците му и историците, той е най-яркото име в съвременната пловдивска летописна школа, автор на най-пловдивската книга -„Пловдивска хроника“, която поколения наред определят като „пловдивската библия“.

На възпоменателната церемония по повод кръглата годишнина от рождението му на паметната плоча на пловдивския родолюбец в венци и цветя поднесоха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, синът на Алваджиев – журналистът Станко Стоянов, внучката на писателя,  заместник-кметът по образование, култура и здравеопазване на район Централен Фиданка Кацарева и граждани.

Слово за летописеца на Пловдив произнесе издателката и преводач Надя Фурнаджиева, чието издателство „Летера“ преиздава многократно през последните години книгите на Никола Алваджиев. Сред тях са са „В сенките на древния Пловдив“, „Пловдивска хроника“ и др. През 2000 г. бе издадена посмъртно и книгата му „Старинни черкви в Пловдив“, довършена от неговия син- журналиста Станко Стоянов, чието преиздаване предстои към края на годината.

Книгите на Алваджиев се преиздават традиционно с финансовата подкрепа на община Пловдив.

Любопитна подробност от биографията на Никола Алваджиев е, че  20 години – от 1924 до 1944 г. той завежда отдел „Общински грижи“ в кметството на града. През целия си живот той активно сътрудничи на пловдивската преса с театрални отзиви, исторически бележки, както и с преводи от френски език.

След възпоменателната реч, първи на паметната плоча поднесе цветя Станко Стоянов. Той се обърна към присъстващите с няколко думи в памет на баща си.

Никола Алваджиев е носител на Наградата „Пловдив“ за литература през 1972 г., а в последствие орден „Кирил и Методий“ I степен. Обявен е посмъртно за „Почетен гражданин“ на Пловдив през 2000 г., припомни Надя Фурнаджиева.

Днес на негово име е кръстена и улица в Стария град“.

Подобни статии

Top