Десетки родители в Пловдив настояха децата да се върнат в клас пред сградата на РЗИ

Според протестиращите децата не трябва да се превръщат в жертви

Десетки родители с децата си се събраха пред сградата на РЗИ – Пловдив на протест срещу онлайн обучението. Те настояха учениците да се върнат в клас, тъй като се затрудняват при ученето онлайн.

Имам момиченце в първи клас и шестокласник. Тя все още не е разбрала колко й е трудно, но баткото разбра през последните две години, докато беше онлайн, обясни пред репортер на DCNEWS Ралица Бакоева.

Младата жена допълни, че децата са обременени  от цялата информация и паника, която от дълго време е сред обществото и подчерта, че тепърва вредите ще излизат наяве.

Според Ралица децата трябва да се тестват в училище само, ако това е изключително належаща крайна мярка, за да учат присъствено. По думите й през последните две години управляващите се опитват да внедрят в обществото ни като мантра това, че децата са основна заплаха.

„Травмирахме си децата по начин, който е необратим. „Не можеш да прегръщаш баба, защото ще я убиеш!“, „Не можеш да прегръщаш госпожата!“, „Трябва да носиш маска, защото си опасен“. Те разбират посланията буквално. Те не могат да преценят причините и следствията за едно или друго действие. Аз не се тревожа толкова дали детето ми ще плюе в пликче, а по-скоро от това, че детето – моето или чуждото, ще разбере, че то е заразено. И въпреки, че да се разболееш не е кой знае какво, не знам дали децата го разбират, защото им беше внушено, че това е срамна болест, че трябва, ако я хванеш, да не се виждаш с никого две седмици.

Смятам, че ако някой иска да внедри тестването в училището, първо трябва да се работи с децата, за да разберат те, че всяко едно от тях може да се разболее и че това не е лошо, не е страшно, не ги прави по-малоценни от другите, ще си останат за малко вкъщи, това ще мине и животът ще продължи. Това е нещото, което липсва – съзнателното отношение към психиката на децата. За мен тестовете са на следващо място“, коментира младата майка.

И според други родители децата са травмирани и особено по-малките са недоволни, че не са в училище. По-големите пък разбирали онлайн обучението като ваканция и отказвали да учат. „Дали в знак на протест или просто, защото са в тийнейджърска възраст, но е факт“, обясни една от майките, събрали се на протеста.

Според Ралица Бакоева всички присъстващи на протеста са обединени от идеята децата да ходят на училище. „Ние не сме хората, които да дават решения как това да се случи. Не би следвало да сме хората, от които на всичко отгоре толкова малко зависи. Ние искаме да се търси решение децата да не се превръщат в жертви“, заключи жената.

Докато траеше протеста – за около час, бяха събрани над 40 подписа в подписка, която подкрепя връщането на учениците в клас.

Подобни статии

Top