Десетки с плакати на протест пред община „Родопи“ заради кариерата край Белащица (СНИМКИ)

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов: Заставаме твърдо зад протеста срещу кариерите в Родопската яка

Мая Манолова: Привърженик съм на местния референдум,защото той спря кариерите в редица градове в страната

Твърдо заставаме зад  хората и срещу кариерите в населените места на община „Родопи”. Тази позиция изрази кметът на „Родопи” Павел Михайлов пред десетките граждани, които днес се събраха пред сградата на общината на улица „Софроний Врачански” 1А. С опасения, че кметът и екипа му са отстъпили от предизборните си обещания да направят всичко възможно, за да се спре добива на инертни материали от планината над селата Белащица и Първенец , протестиращите настояха да чуят за пореден път позицията на община „Родопи”.

„Искаме да чуем категорична и ясна позиция от кмета, да намерим общо решение и заедно да водим борбата срещи концесионерите на кариери в нашата община”, коментираха недоволните граждани.

„Кариерите са вредни за здравето на хората и замърсяват околната среда. Затова няма как да отстъпя от позицията си и отново заявявам , че ние ще настояваме  да бъде прекратена  дейността на кариерите в Родопската яка и в частност сме против да се удължи концесионния договор за кариерата в Белащица. Новото ръководство на община „Родопи”  ще действа в рамките на законовите правомощия за прекратяване на договора”, каза кметът Павел Михайлов и припомни, че концесията на кариерите в Белащица изтича през 2022 година.

Тъй като думата „медиатор” нагнети общественото напрежение, Михайлов обясни, че при концесионен договор, когато се прави обществено обсъждане страните са две – инвеститорът  и населението. Задължение на общината е да организира обсъждането и да води протокола на събранието. „Затова казваме, че в тази позиция общината е само медиатор”, обясни кметът.

След това кметът Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и председателят на общински съвет „Родопи” Георги Цанков се срещнаха с представителен инициативен комитет на протестиращите.

Двете страни излязоха с обща позиция, като още днес ще бъде изпратено  протестно писмо и становище до министър-председателя Бойко Борисов. Ще бъде инициирана и съвместна среща с министрите  на околната среда и енергетиката.

„Това са най-реалните и възможни неща на този етап. И община „Родопи” като ръководство  и хората сме от една страна”, изказаха мнение кметът и  гражданите.

Областният управител  Дани Каназирева: Ще получите пълна и компетентна подкрепа

На място  областният  управител Дани Каназирева заяви, че ще бъдат извършени всички проверки на концесията в Белащица и добави, че ще се проведе обществено обсъждане във връзка с разширяването на кариерата.

„Не е вярно, че към момента нищо не може да се направи. Влизаме в сложна процедура,  в която, ако има сериозна експертиза, може   да се спре удължаването на концесията и  искането за добив на нов терен“, обясни Каназирева. Тя посочи, че още през 2010 година е изпусната такава възможност, защото не е възложена оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), а по съкратената процедура е дадена само  преценка от контролиращия орган, че добивната дейност няма да има вредно въздействие. Срокът и е петгодишен, което означава, че вече е изтекъл.

1 2

Подобни статии

Top