Десетки военнослужещи от Карловската бригада под карантина

Пуснати са в отпуск, докато излязат пробите на 20-годишния пациент на Карловската болница, върнал се от Англия

Десетки военнослужещи са изпратени вчера в отпуск от бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. Принудителната почивка е съпроводена със забрана да напускат домовете си заради безотговорно поведение на мъж и жена, които са семейство и са родители на 20-годишното момче, което вчера бе настанено в Инфекциозно отделение на карловската болница със съмнения за коронавирус. Пробите му обаче не са излезли все още.

Според директора на здравното заведение д-р Христо Пелев младият мъж, който се върна от Англия, няма никакви симптоми, а има новооткрит висок диабет. В този случай обаче, дори да не е болен от коронавирус, той няма как да напусне инфекциозно отделение, за да бъде настанен за лечение на диабета в пловдивска болница.

Родителите на младежа, които са от квартал Сушица, са военнослужещи в бригадата. Те са излезли в отпуск на 18 март, но синът им се е върнал от чужбина дни по-рано. Не са уведомили ръководството на бригадата за случая. Това означава, че семейството е контактувало по време на работа с доста колеги. Заради това генерал Дешков е изпратил много хора в отпуск с препоръка, докато не излязат пробите, да не напускат от домовете си.

Още от началото на епидемията в бригадата са взети превантивни мерки

Генералът обясни, че още от началото на пандемията, в бригадата, която е най-елитното поделение и най-многобройното на Сухопътни войски, са взети всички превантивни мерки. Военнослужещите са разделени на малки групи, с цел ако има заразен, малко хора да са били контактни с него, а останалата част на бригадата да бъде използвана при необходимост.

Днес на пресконференция в Пловдив шефката на РЗИ каза, че с двамата военнослужещи, които са с настинка и са част от плевенския контингент, се занимава Военна болница. Сред този контингент има двама офицери от карловската бригада, но не те са настиналите. Припомняме, че контингентът от известно време е изолиран в база на армията в Рибарица с цел да няма заразени и до дни ще замине на мисия.

Междувременно шефът на Карловската болница д-р Христо Пелев съобщи, че жената, приета с коронавирус в болницата в Карлово, има температура, но не е развила утежняващо състояние. Критичните дни обаче предстоят.

Няма новопостъпил пациент в инфекциозното в подбалканския град.

Източник: БЛИЦ

Подобни статии

Top