Десетокласник от пловдивската Математическа гимназия с бронз от Международната олимпиада по химия

Четири медала от олимпиадата за българските участници

Четири медала от Международната олимпиада по химия (онлайн) спечелиха представителите на България. Това съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

Всеки от българските участници спечели медал от специалното издание на една от най-старите олимпиади по природни науки

Няколко дни след като спечелиха 2 сребърни медала от Международната Менделеевска олимпиада, тазгодишния ни национален отбор по химия ни представи и на Международната олимпиада (МОХ/ IChO). 52-ото издание на Международната олимпиада по химия, която също се проведе онлайн с теоретичен изпит (25 юли 2020 г.), носи наименованието “IChO 2020 Remote
Theory”.

В състезанието участваха 235 ученици от 60 държави от цял свят (както и 8 страни наблюдетлки), които са успели да подготвят своите състезатели въпреки усложнените условия.

Провеждането беше съобразено с повечето часови зони по света (12-5 PM), но водещо беше истанбулското време (Турският мегаполис трябваше да бъде домакин на тазгодишната МОХ).

Извънредната обстановка не попречи на българските химици да се представят достойно за пореден път, спечелвайки 4 медала – 1 сребърен и 2 бронзови!

Ето и състава на отбора, който спечели следните отличия:

● Дамян Стоянов Францов, 12 клас, СМГ – сребърен медал
● Георги Нелиянов Недялков, 11 клас, СМГ – бронзов медал
● Теодор Свиленов Маслянков, 11 клас, СМГ – бронзов медал
● Павел Атанасов Николов, 10 клас, МГ Пловдив – бронзов медал

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”. Участие и в предишни издания на МОХ е взимал възпитаникът на Софийската математическа гимназия Дамян Францов, който през 2019 г. взе бронзов медал от 51-ата Олимпиада. Домакин на 53-ата International Chemistry Olympiad 2021 ще бъде Япония.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и като редовен участник от следващата 1969 г. в Полша. България е домакин на МОХ през 1982 г., когато тя се провежда в Бургас.

Подобни статии

Top