Десислава Танева обеща да ускори приемането на Закона за градушките

Идеята е следващият сезон противоградната защита да бъде национална

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева откри в Пловдив втория Национален форум на младите фермери. Домакин на събитието е Аграрният университет, а тема се очаква да бъдат иновациите и новите технологии за развитие на устойчив земеделски сектор в България, съобщава БТА.

Пред журналисти Десислава Танева посочи, че ще направят всичко, за да се ускори приемането на Закона за градушките и той да влезе в сила от 1 януари 2020 година, за да може следващият сезон защитата да бъде национална. В тази връзка министър Танева ще се срещне с председателя на Комисията по финансов надзор и Асоциацията на застрахователите и заедно със земеделските производители очаква да стигнат до модел, който да удовлетворява всички страни. Трябва да е ясно обаче, за първи път след 1989 година държавата подкрепи увеличаването на площта, която е защитавана с ракетен способ като се откриха се два нови пункта и има възможност за национална защита, но трябва да се следва принципът на споделено финансиране на разходите за тази защита, добави Танева.

Относно обезщетенията министърът на земеделието припомни, че това се извършва единствено и само от застрахователните институции. „Държавата не може да бъда застраховател, нито да изземва тези функции, но българската държава направи това, което малко други държави го правят – тя да инвестира като дълготрайни активи за тази защита„, подчерта Десислава Танева.

Министърът откри Национален форум на младите фермери

„Младите фермери са акцент в политиките на подкрепа в Общата селскостопанска политика, такива ще бъдат и в следващия програмен период“. Това обяви още Танева. Тя информира, че се очаква в много кратък срок да приключи договорирането на одобрени  проекти по подмярка 6.1 „Млад фермер“ по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020. „В настоящия програмен период нейният бюджет ще бъде изчерпан чрез подкрепата на повече от 2 500 земеделски производители“, отбеляза министър Танева.

По време на форума бяха  представени седем класирани проекта в Националния конкурс за млади фермери – 2019 г. Победителят ще бъде излъчен в края на форума.  Той ще се състезава за Европейската награда за млад фермер в Брюксел.

На събитието присъстваха и проф. Христина Янчева ректорът на Аграрния университет в Пловдив и Ян Маес, председател на Европейската асоциация на младите фермери (CEJA).

Подобни статии

Top