Дете е с изгаряния по краката от неизгасена жар в двора на училището в Перущица

Инцидентът е станал в необезопасена зона в училищния двор

Петокласник от ОУ „Петър Бонев“ в Перущица е с изгаряния по краката след игра в двора на училището. Инцидентът е станал в сряда сутринта, в необезопасена зона, на която се изхвърля ежедневно жар от котела в сградата.

Вчера от училището се обаждат на съпруга ми, че синът ни Александър си е изгорил двата крака, в зоната, където се изхвърля жарта от пелетната камина. Той, не знаейки за нея, пада и се запалват обувките и чорапите на детето. Има изгаряне 2-3 степен по краката и дясната ръка, с която се е опитал да се събуе“, съобщи за Радио Пловдив майка му Пепи Тотова – Коловска.

Детето е откарано в Клиниката по изгаряния на УМБАЛ „Св. Георги“. Александър е опериран преди час, но предстоят още операции, тъй като изгарянията са дълбоки.

Майката е категорична, че това е недопустимо да се случва в двора на училището, където децата играят, и добавя, че това е втори случай в рамките на една учебна година.

„Инцидентът се случи вчера през голямото междучасие. След часа по физическо възпитание учителят освобождава учениците, за да закусят и да отидат за отдих в определените им зони. Няколко от децата отиват в задния двор на училището и едно от децата прескача в мястото, където се изхвърля остатъчната пепел от пелетите за парното. Едното от децата скача вътре в пепелта, където е имало незагасена жар. Запалват се чорапите, детето прави опит да махне чорапите, вследствие на което е получил изгарянията. Веднага беше оказана помощ в медицинския кабинет от медицинската сестра, родителят беше извикан, дойде и детето с бащата отидоха при джипито, който ги е насочил към болница в Пловдив“, разказа пред Радио Пловдив директорът на училището Бойко Иванов.

„Жарта е на достъпно място и параджията има указания и инструкция да изхвърля остатъчната жар на следващия ден. Той не се е съобразил с това и въпреки, че е видял, че има неизгоряла жар, не е взел мерки да хвърли вода или пръст отгоре, за да се предотврати това нещо. Оградихме мястото, разпоредил съм да бъде изяснена ситуацията по случая“, добави директорът.

По думите му параджията е постъпил безотговорно. Още вчера той казал, че ще напусне. Той ще бъде наказан административно. Всички, които са виновни, включително и директорът, трябва да понесат отговорност.

Източник: Радио Пловдив
Снимка: родителите, Фейсбук

Подобни статии

Top