Дете на три години пострада тежко от пиратка на Нова година, осем младежи се натровиха с алкохол

Пирогов

Изключително натоварено дежурство за екипите на Спешното отделение в „Пирогов”

Натоварено дежурсво в празничната нощ и в първия ден на януари отчитат от университетската спешна болница. Общо са преминали 730 души, а от тях децата са 240.

На 31 декември през нощта и на 1 януари сутринта са преминали пациенти след употреба на алкохол, битови инциденти, след катастрофи и използване на пиротехнически изделия.  „Има сравнително увеличение на болните – 20 % повече в сравнение с предишни години“, съобщи по времена брифинг дежурният шеф екип на спешния хирургичен кабинет в УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Сергей Илиев.

80 пациенти са преминали спешния неврохирургичен кабинет.

„150 пациенти са преминали през хирургичния кабинет. 250 болни са преминали през травматологичен кабинет, от тях 8 души са оперирани. 150 души са преминали през детската хирургия и педиатрия на „Пирогов”. Вечерта на 31 декември е била натоварена за дежурните детски хирурзи и реаниматори. В детска противошокова зала постъпва 1-годишно момче в крайно тежко състояние. То е онкологично заболяване и остро кървене в стомашно-чревния тракт.  Детето е прието в Клиниката по детска реанимация на „Пирогов.  

Още 7 човека са пострадали от пиротехнически изделия. Сред тях е и едно близо 3-годишно дете. От всички теиз пострадали само детето остава в болницата.  „Детето е прието в Клиниката по изгаряния. Инцидентът се е разиграл в Ихтиман – в двора на къща родителите на момиченцето и техни близки са запалили пиротехнически изделия. При гръмването детето е било ранено. Ухото е със сериозна травма“.

Случаите с Токсикологията са много и екипът е бил сериозно натоварен.

8 младежи до 18 г. възраст са стартирали 2020 г. в пироговската токсиколия. Те са прекалили с неясно колко и какъв алкохол „Става дума за тийнейджъри, които не могат да кажат точно какво количество и колко вида алкохол са изпили. Това са 5 момчета и 3 момичета. Алкохолната им проба е отчела между 1,5 – 2 промила.

В „Пригоов” са спасени общо 4 мъже с инфаркт. Те са настанени в Клиниката по кардиология. В нея лекуват още 13 пациенти, но с тахикардии и ритъмни нарушения.

Тежко пострадали от ПТП има в Травматологията на болницата. Мъж и жена остават в болницата, след като мъж – 90-ти набор, се врзва в тяхната спряла кола. В по-тежко състояние е шофорът на спрялата кола.

„Трима от шестимата блъснати пред столично заведение са транспортирани в Спешното отделение. От тях 1 мъж, който има комоцио отказва да остане за лечение, а другите 2 са настанени с травми на крайниците”, съобщи д-р Илиев.

Подобни статии

Top