Деца от различни етноси пресъздават античната трагедия с концерт

С игра на въпроси и отговори, пляскане, тактуване и танци те ще предадат атмосферата на древна Елада

Деца от различни етноси ще изнесат безплатен образователен концерт „Що е то Античен театър – въпроси и отговори за деца“ на 28 октомври като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Събитието ще започне в 12 часа в голямата зала на Организацията на евреите „Шалом“ в града.

Концертът ще представи игра на въпроси и отговори, пляскане, тактуване и танци в атмосферата на древна Елада. Той се реализира в рамките на образователната програма на проект „Медея“ на Сдружение „Легал арт център“ и е резултат от втората фаза на обученията на деца от ромските, турските, арменските и еврейските общности на Пловдив.

Водещ на концерта ще бъде актрисата Снежина Петрова, която е и част от обучаващия екип.

Проектът събира 75 деца между 6 и 17 годишна възраст, които чрез театъра споделят и намират

решения на въпроси от ежедневието си. „Медея“ има за цел чрез похватите на театъра да ги научи как да разрешават конфликти на базата на архетипни и устойчиви психологически модели на поведение.

През 2018-та проектът се развива като обучителен и насочен към децата. В края на юни изложба “Децата на Медея – Деус екс махина или Що е то Античен театър“ събра всички групи заедно и представи 82 рисунки на площад „Централен“.

 

Предстои през лятото на 2019-та на Античен театър в Пловдив да се играе и театралната постановка „Медея“ на Десислава Шпатова с актьорското включване на Снежина Петрова, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Станка Калчева и още познати лица от театралната сцена.

Част от обучителния екип са Снежина Петрова (актриса), Асен Аврамов (композитор), Георги Гочев (класически филолог), Ася Иванова (актриса). Инициативата се реализира в партньорство със „Алианс за равни права и устойчивост“, Фондация „Аракс“, Еврейска организация „Шалом“.

Подобни статии

Top