Деца от различни етноси разказват с рисунки мита за Медея

Представят 82 рисунки на деца от ромската, турската, арменската и еврейска общности в Пловдив

като част от програмата на „Пловдив 2019“ в изложбата “Децата на Медея – Deus ex machina или Що е то Античен театър“ (Deus ex machina – от лат. Бог от машина).

Изложбата вече е подредена на външните пана на пл. „Централен“ и може да бъде видяна до 2 юли.  Тя се реализира в рамките на образователната програма на проект „Медея“.

Проектът събира 75 деца между 6 и 17 годишна възраст, които чрез театъра намират решения на конфликти от ежедневието си. Официалното представяне на изложбата ще бъде днес (23.06.2018 г.) от 11:00 часа в Малката Базилика в Пловдив, където присъстващите ще се запознаят с подробности по проекта и повече за работата с децата.

В 13:30 часа гостите и децата ще разгледат изложбата, представена на площад „Централен“. Рисунките са събрани без селекция и редакторска намеса и са най-доброто свидетелство за социалната и терапевтична роля на театъра.

Какви решения взимаме в трудни ситуации, какви са ролите на мъжа и жената в обществото, каква ценност носят домът и семейството и ролята на децата в него. На тях и въпроси свързани с липсата на семейство и изолацията от света, децата дават отговор в рисунките си. Детското въображение търси и смисъла на думите „вярност“, „чест“ и „уважение“.

В продължение на няколко седмици децата и младежите работиха по темата за конфликта от древногръцката трагедия. Използвайки психодраматична игра, изградена върху античния мит за Медея, децата имаха възможност да опознаят собствените си възможности за реакция в най-честите семейни и обществени конфликти, в които биват въвлечени.

„Медея“ е проект, който има за цел чрез похватите на театъра да научи децата и подрастващите как да разрешават конфликти на базата на архетипни и устойчиви психологически модели на поведение.

Подобни статии

Top