Деца от Санкт Петербург на гости в Асеновград (СНИМКИ)

9 деца, техни преподаватели

и родители от руския град Санкт Петербург посетиха Асеновград по покана на архиерейския наместник отец Йордан Георгиев.

Гостуването беше свързано със специална презентация на историческото и културното наследство и запознаване със съвременния живот на Асеновград в един от най-старите храмове в града „Свети Никола” .

„В храм „Свети Никола” се намира единствената икона на  светителя, хирург и изповедник Лука Кримски, канонизиран  през 200 г. от Руската православна църква. В църквата се съхранява и точното копие на  един от най-важните военни символи на Българската армия-Самарското знаме,  дарено на Българското опълчение по време на Руско-турската война”, каза в приветствието си отец Йордан. „Двата народа имаме връзки, които никой не може да разруши- писменост, вяра, приятелство.”

Нашето приятелство е изключително важно в тези времена. Децата ни трябва да бъдат приобщени към християнството и нашата историческа памет”, каза  отец Константин от Епархията на Санкт Петербург, ръководител на делегацията.

Бивш руски възпитаник,

завършил Финансово-икономическия институт в тогавашния Ленинград председателят на Общинския съвет в града приветства гостите с „Добре дошли” и подчерта значението на връзката между историята и християнската вяра на двата народа.

 

Част от еднодневното посещение беше посещение в Бачковския манастир и Палеонтологичния музей.

Руската делегация е в страната по покана на областния управител на Пловдив Здравко Димитров, а сътрудничеството е след  подписан меморандум през 2015 година между правителството на Санкт Петербург и област Пловдив.

Всички деца от Русия

посещават различни християнски школи и неделни училища в града на Нева, където, освен че изучават вероучение, те рисуват, пеят, обучават се в ръкоделие и се занимават с различни творчески дейности.

Децата са в Пловдив, за да се запознаят с историята, архитектурата и културните забележителности на града и да научат повече за нашата обща история.

Децата и техните придружители са настанени напълно безплатно в манастира „Св. Св. Кирик и Юлита“. Групата ще остане тук до неделя – 24 юни.

Подобни статии

Един коментар

  1. Шуман Светлозаров написа:

    Поп Даньо прави опити да впечатли владиката, който е твърде близък със Здравко Димитров. Уплашил се е, че ще остане без закрилата на шефа и други ще спечелят благоволението му. Затова посреща делегации, какво ще прави. За една бройка да изхвърчи от архиерейското място, едва оцеля, сега друго не му остава, освен да целува ръце и др. работи. Но той ги умее тези неща. Повече от всичко друго, което прави.

Top