Деца разказват приказки за домашно насилие в театрална постановка

Проектът е на фондация „Джендър алтернативи“

15 деца, голяма част от които са били жертва на насилие, ще разкажат за тормоза, упражнен върху тях, под формата на приказки. Тези приказки ще бъдат поставени на сцена под формата на театрално представление, съобщиха от фондация „Джендър алтернативи“ в Пловдив.

Фондацията е спечелила проект на стойност 10 хиляди евро, по време на който ще се проведат тематични работилници за децата, жертви на насилие, разказаха юристът Анелия Йончева, психолозите Любомира Цъцарова и Десислава Даскалова и актрисата Даниела Костова, които са от екипа на проекта.

В него са подбрани 15 деца на възраст от 8 до 14 години, като част от тях са клиенти на фондацията и нейни експерти са работили с тях продължително време. В групата от деца са включени и такива, които не са преживели насилие, но искат да помогнат на своите връстници.

„По този начин те ще помогнат на други подрастващи в тяхната ситуация, описвайки агресията през своите виждания и разбирания и начините за справяне с нея“, подчерта детският клиничен психолог Десислава Даскалова.

По време на проекта децата ще влязат в ролите на сценаристи, актьори и дизайнери. Те ще трябва да напишат 2 приказки, които впоследствие, с помощта на Даниела Костова, ще бъдат поставени като театрално представление. Освен това децата ще измислят сами и своите костюми.

Всичко това ще стане в продължение на една година, по време на която ще се проведат 24 работилници – по две месечно. Самото представление ще бъде факт през март или април догодина, а децата ще го играят пред своите близки.

Целта е да се засили социалната интеграция на малчуганите.

Накрая създадените от децата приказки ще бъдат издадени в книжка, съобщи психологът Любомира Цъцарова.

Подобни статии

Top