Деца с усложнения от грип напълниха Детското отделение на УМБАЛ-Пловдив

По 15 деца всеки ден постъпват в УМБАЛ-Пловдив заради усложнения от вирусни инфекции

Десет допълнителни временни легла са разкрити в Детското отделение на УМБАЛ-Пловдив, а в момента всички 55 – са заети от болни деца, съобщи началникът д-р Анеса Георгиева.

Повечето от тях са приети след усложнения от прекарани вирусни инфекции и се лекуват от пневмония или бронхиолитит. Според нея педиатрите в отделението всеки ден изписват по около 15 малки пациенти, а на тяхно място се приемат още толкова.  От приетите в стационара болни  деца преобладават тези на възраст от 1 до 5 години.

Кърмачетата и големите деца са по-малко засегнати. Д-р Георгиева обясни още, че майките водят децата си в болницата заради  висока температура до 40 градуса от 2-3 дни, болки в гърлото, кашлица, хрема. Дишането може да бъде ускорено и затруднено, а в тежките случаи да се изяви и цианоза. Децата са отпаднали, неспокойни или сънливи, апетитът е понижен.

В някои от случаите към респираторната симптоматика се добавя и стомашно-чревно разстройство – болки в корема, повръщане, със или без диария. Независимо, че е по-рядко, трябва да се отбележи и възможността за усложнения и от други органи и системи /нервна, отделителна/ при тези вирусни инфекции.

Като се има предвид, че за една календарна година приблизително 150 милиона деца в света боледуват от пневмония, а 10-20 милиона от тях се хоспитализират, особено в този сезон, няма нищо необичайно в тази ситуация, добави лекарката и продължи.

Важно е обаче да се провежда компетентна предварителна профилактика от педиатри специалисти, включително ваксини, имуномодулатори, съобразен режим на живот и хранене.

Много важно е също така да се знае, че родителите не бива да провеждат самолечение на своите деца, а при поява на първи симптоми да се обръщат към лекар, особено в епидемична обстановка.

Подобни статии

Top