Деца, жертви на насилие, представиха в театрална постановка измислена от тях приказка - DC news

Деца, жертви на насилие, представиха в театрална постановка измислена от тях приказка

Проектът на фондация „Джендър алтернативи“ включва и работилници за децата

Деца, жертви на насилие, представиха в театрална постановка измислена от тях приказка със заглавие „Феите на емоциите“. Това съобщиха в Пресклуба на БТА в Пловдив експерти от фондация „Джендър алтернативи“, които работят с децата по проект от една година. Инициативата „Като в приказките“ събира 15 деца на възраст от 8 до 14 години, преживели насилие у дома или в училище.

Проектът включва работилници за децата, по време на които те са влезли в ролите на сценаристи, актьори и дизайнери. Децата написаха две приказки – „Феята на емоциите“, която разказва за всички човешки емоции и как да ги балансираме и контролираме, и „Кралското семейство и лошият дракон“, която ни учи как да се подкрепяме и обичаме в семейството и как това помага на успехите ни, обясни психологът Любомира Цъцарова.

Театралната постановка групата е изиграла в Куклен театър – Пловдив миналата седмица. За професионалната им подготовка помага актрисата Даниела Костова, с която децата репетират и измислят костюмите на героите си. Отношението ни към тях беше като към хора, които сериозно работят на театрална сцена, и това ги накара те да бъдат отговорни, сплотени и да вникнат в образите си, разказа Костова.

„В началото децата бяха затворени в себе си, имаше деца с различни увреждания, едно от тях не желаеше изобщо да комуникира, а в края на проекта всички те станаха приятели, общуват и са много по-емоционални“, разказа детският психолог Десислава Даскалова.

В началото на следващия месец предстои изработване на дизайн и издаване на двете приказки в книжки.

Проектът „Като в приказките“ на фондация „Джендър алтернативи“ е на стойност 10 хиляди евро и се финансира от фондация УниКредит, предаде БТА.

Подобни статии

Top