Децата от ОУ „Елин Пелин“ отбелязаха Деня на розовата фланелка - DC news

Децата от ОУ „Елин Пелин“ отбелязаха Деня на розовата фланелка

Денят е посветен на толерантността и борбата с тормоза в училище

Основно училище „Елин Пелин“ за поредна година отбеляза Деня на розовата фланелка, посветен на толерантността и борбата с тормоза в училище.

Денят беше отбелязан с различни образователни инициативи за всички класове. Учениците показаха символи на доброто поведение, подредиха дърво на ценностите, имаше и  буквословица. Децата изработиха още лабиринт на добрите думи и представиха дефиле на постери и плакати, изработени от отделните класове. Те създадоха и своеобразен кръг на емоциите. За доброто настроение на всички се погрижиха талантите от вокална група „Елина”.

Денят за борба с тормоза в училище или както е по-известен Денят на розовата фланелка се отбелязва в последната сряда на месец февруари. Той носи началото си от инцидент, станал в училище в канадска провинция Нова Скотия. При откриване на учебната година през септември 2007-ма година по-големите ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник затова, че дошъл на училище с розово поло.

На следващият ден двама негови съученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс решават в знак на солидарност да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното момче.

Тази тяхна инициатива бързо става популярна и сред учениците от други училища и само четири години по-късно около един милион деца от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви.

Top