Децата с увреждания в Асеновград вече се радват на модерна сграда

Дневният център за деца с увреждания в Асеновград се премести в нова сграда.

Специализираната институция вече е разположена на първия етаж на на бившия дом за сираци „Таню войвода“. Сградата беше реновирана  и  преустроена в център за интеграция и рехабилитация на деца с увреждания. Днес тя беше официално открита. В нея са разположени кабинети за рехабилитация, за индивидуални и групови занимания и помещение за почивка.

 

„Пространството стана мултифункционално, обособиха се няколко отделни помещения“, каза директорът на Дневния център Добромир Кузманов.

По-голямата площ дава възможност да бъдат разположени различни уреди и специални игри, които ще осигурят подобряване на състоянието на децата. Това ще се случва в специализирания кабинет по рехабилитация, който е най-модерния в цялата област, коментира Росица Струменлиева, кинезетерапевт в Центъра.

В ремонта са вложени 100 хиляди лева по оперативна програма „Региони в растеж“, а помещенията са обзаведени и оборудвани с 40 хиляди лева от бюджета на институцията.

Лентата на новата придобивка преряза кметът на града д-р Емил Караиванов.

По думите му обновената, по-голяма и с модерни условия сграда ще даде възможност на децата със специални потребности да получават необходимата им грижа в максимален обем. Още догодина ще започне ремонт и на останалата част от бившия дом „Таню войвода“. Проектът е на обща стойност един милион лева по програма „Региони в растеж“.

 

Очакванията са до една година да бъде открит Център за подкрепа на лица с увреждания с капацитет до 30 места.

Подобни статии

Top