Детски фестивал на знанието и движението – „Четем, спортуваме, успяваме!“ стартира в Пловдив

Поводът е 1 юни – Международния ден на детето

Детски фестивал на знанието и движението – „Четем, спортуваме, успяваме!“ ще се проведе днес и утре – 29 и 30 май 2021 г. /събота и неделя/ от 10.00 до 17.00 ч. в Пловдив. Организатори са НБ „Иван Вазов“ –  Пловдив, заедно с Община Пловдив, Съвместното командване на специалните операции /СКСО/, Асоциацията за социална, здравна и правна помощ /АСЗПП/ и клуб „Агарта“. Поводът е 1 юни – Международния ден на детето.

В рамките на фестивала децата ще могат да се запознаят със здравословния и активен начин на живот, с безопасното пребиваване сред природата, с дейността на институции и организации, свързани с туризма, екологията, спорта, долекарската помощ и др.

Ще  бъдат представени екипировки, методи за спасяване и други техники за оцеляване. Демонстрациите ще се реализират около и във Виенския павилион на Цар Симеоновата градина. Пак в парка ще бъде ще се проведе ориентиране в градски условия. По същото време по алпийски способ, ще бъде изкачена северната стената на Библиотеката.

Откриването на  фестивала е днес – 29 май в 10.00 часа пред Библиотеката. 

Програмата включва и още събития, които ще се състоят във Виенския павилион и пространствата на парка, около него.

Регионалният природонаучен музей – Пловдив ще представи на 29 и 30 май  мобилната изложба „РЕКА НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО“ с реалистични макети на животни.

Днес – 29  май, Българското дружество за защита на птиците ще организира наблюдение и лекции за птици, различни игри и активности за деца.

През двата почивни дни Общинският приют за безстопанствени кучета ще запознае децата с грижите за животните и начина, по който може да се осинови куче. На събитието ще присъстват и питомци на приюта. Децата ще имат възможност да общуват с тях, да ги докосват и галят.

Днес – 29 май, сдружение СпелеоКлуб – „Пълдин“ ще   демонстрира  оборудване и техники за спасяване и гмуркане, проникване в пещери и тяхното проучване.

Днес и утре – 29 и 30 май  Фондация „По-диви Родопи“ ще представя изложба и снимки от тази красива българска планина.

Асоциацията на родителите на деца с увреден слух пък ще представят изработеното от тях в творческите групи и ще демонстрират комуникация чрез жестове.

От Българския туристически съюз ще покажат зимна и лятна екипировка и съоръжения за планинско спасяване.

Подобни статии

Top