Детските градини и яслите започват работа от 22 май

Общините сами ще решат кога да отворят врати общинските детски заведения

Детските градини и ясли започват работа от петък – 22 май, при строго спазване на хигиенните изисквания и осигуряване на безопасна среда за децата. Това съобщи днес на нарочен брифинг здравният министър Кирил Ананиев. Той е издал заповед за възстановяване на работата на детските заведения днес.

Кметовете на общини са задължени да организират рестарта на детските заведения според спецификата на населените места, каза още той. Те ще имат последната дума по всички условия, които трябва да се осигурят, за да се гарантира животът и здравето на децата.

В заповедта на министъра се уточнява, че няма да се изисква медицинска бележка от личния лекар при връщане на децата в градините, за да се избегне струпване пред лекарски кабинети. Медицинският контрол обаче остава сериозен и ще има постоянно присъствие на медицинско лице.

Медицинска сестра в първата сутрин на приема ще мери температурата на малчуганите с живачен термометър, а след това ще се мери температурата само на децата с изявени грипоподобни симптоми, поясни просветният министър Красимир Вълчев. Родителите ще подписват декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което заявяват, че са запознати с мерките, които трябва да се спазват и доброволното им желание, с което са пожелали детето им да постъпи в детската градина или ясла и, че ще държат информирани ръководителите на детското заведение за неговото здравословно състояние.

Посещението в детските градини няма да е задължително

Посещението на градините няма да е задължително, а това няма да е обвързано със семейните и социалните помощи, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му 38% – около 96 000 от родителите, са готови веднага да си пуснат децата на детска градина. Имало и голям процент, които се колебаят.

„75% от детските градини са работили интензивно в електронна среда, въпреки че не въведохме задължителното електронно обучение“, коментира просветният министър. Той  допълни, че се очаква в петък да отворят предимно частните детски градини. За останалите общините ще решат дали да отворят врати до 1 юни.

1 2

Подобни статии

Top