Деведжиева: Заплата от 1500 лв. за кмета на Пловдив е див популизъм

Според нея подобна заплата е обида към институцията „кмет на Община Пловдив“

Заплата от 1500 лв. за кмета на Пловдив е див популизъм. Кметът на втория по големина град носи огромни отговорности и управлява бюджет от над 340 млн. лв. и всичко това трябва да бъде подплатено със заслужено възнаграждение. В частната сфера е така – мениджърите на ключови позиции получават високи заплати, защото отговарят за много хора и средства. Не виждам защо в публичния сектор трябва да е много по-различно – като десен политик ще припомня, че добре свършена работа за малко пари не съществува.

Поставям този въпрос не за първи път – като общински съветник през миналата година предложих да бъде увеличена заплатата на тогавашния кмет Иван Тотев. Тогава не получих подкрепа, и то точно от съветници, които сега публично коментират, че заплатата на кмета на Пловдив е ниска. Официално заявеното намерение на новия кмет Здравко Димитров е да не променя възнаграждението си и то да остане 1499 лв. Явно той няма нужда от пари и е станал кмет на Пловдив от чист местен патриотизъм. Тогава да обяви, че дарява и тези 1500 лв.!

Подобна заплата е обида към институцията „кмет на Община Пловдив“. Тя е обидна и за инстуцията „Общински съвет“, защото заплатите на председателя и съветниците са функция от възнаграждението на кмета. В самата общинска администрация заплатите се вдигат и ако продължава така, няма да е далеч времето, когато редовите чиновници ще получават почти колкото кметът и председателят на Общинския съвет. И какъв авторитет ще имат тогава тези хора пред подчинените си?

Ако има опасения, че при вдигане на кметската заплата ще се увеличат много и възнагражденията на съветниците, които сега взимат 80% от това, което получава председателят на Общинския съвет, този процент би могъл да бъде намален примерно на 60. Така няма да се налага да се търсят допълнителни средства в бюджета на Пловдив.

А заплатата на кмета идва от републиканския бюджет и да не е променяна вече близо 10 години, е чак смешно. Кметовете на много по-малки общини вече взимат  два и повече пъти над тази сума. Впрочем, ако Здравко Димитров гледа на ниската си заплата като на икономия за бюджета, по-голяма ефект ще има, ако изпълни предизборното си обещание за съкращения в администрацията, вместо да продължава да я раздува. Тогава за всичко ще има пари.

Подобни статии

Top