Девет места в дома, които забравяме да почистим

Чистенето рядко е сред любимите занимания на човек, но е наложително да го вършим често, ако искаме да обитаваме уютен и спретнат дом.

Оказва се обаче, че много често дори най-старателните домакини пропускат важни неща и места за почистване в дома.

Американският Институт за домакинство разкри девет места в дома, подминавани при чистенето дори от най-старателните домакини, пише в. „Дейли мейл“.

Вижте кои са те:

Рафтовете и чекмеджетата на хладилника

Специалистите напомнят, че в отделението за пресни зеленчуци в хладилника се натрупват множество хранителни остатъци. В резултат на това бактериите там се увеличават и е добре да го почистваме редовно. Те препоръчват на дъното да постелем кухненска кърпа.

Клавиатурите

Клавиатурата на лаптопа или компютъра ни трябва да получава специално внимание при дезинфекцията, имайки предвид колко често работим с нея. Клавиатурата има 400 пъти повече бактерии, отколкото седалката на тоалетната чиния.

Дистанционното за телевизора

Ако се замислите за последния път, когато сте чистили дистанционното си, вероятно ще поискате да грабнете антибактериална кърпичка, преди да го ползвате отново. При все че телевизорът и поставката му вероятно са в списъка за почистване, повечето домакини забравят за дистанционното, въпреки че то е в ръцете им постоянно.

Платнени пазарски чанти

С постепенното излизане от употреба на найлоновите торбички, платнените пазарски чанти стават все по-разпространени. От Американския институт за домакинство съветват да перем редовно пазарската си чанта, за да премахнем бактериите от нея. Освен това е хубаво след всяко пазаруване да почистваме остатъците от хранителни и други продукти.

Пералнята

Най-много бактерии има в отделението за перилния препарат и по уплътнението на пералнята. Затова трябва да обърнем специално внимание на тези места, съветват експертите. Хубаво е да оставяме вратата на пералнята отворена между отделните пранета, за да се проветрява и да не се натрупва мухъл.

Чантата за спорт

Дрехите, с които ходим на фитнес, често отиват направо в пералнята след тренировка. Но не и раницата или сака, в които ги носим. Дори чантите, които не се побират в пералнята, можем да почистим със сода за хляб, за да се неутрализира лошата миризма от потта.

Пространствата между уредите

Често трябва да пускаме прахосмукачката в пространствата между кухненските уреди или мебелите ни, защото там се натрупват мръсотия и прах.

Метли и четки

Точно както четките за грим, домакинските метли и четки също трябва да бъдат почиствани – или с прахосмукачка, или като ги накиснем в сапунен разтвор.

Полилеите

Полилеите бързо се покриват с прах. За лесното им почистване може да използваме антибактериална мокра кърпа.

Подобни статии

Top