Девойките до 16 години се класираха за Евроволей 2021

В състава на Диян Боюклиев са шест маричанки – Дияна Борисова, Ива Дудова, Йоана Докова, Маргарита Гунчева, Мария-Габриела Миличевич, Михаела Иванова

Националният отбор на България за девойки под 16 години се класира за Европейското първенство 2021 в Унгария и Словакия. Тимът, воден от Диян Боюклиев, победи Финландия с 3:0 (25:18 , 25:15 , 25:17) във втория си мач от предварителна група В на евроквалификациите в столичната зала „Христо Ботев“. С това националките записаха втори чист успех и завършиха като убедителен първенец в класирането. Това пък донесе директна квота на страната ни за ЕвроВолей 2021.

Селекционерът заложи на същия стартов състав: Маргарита Гунчева, Ива Дудова, Кая Николова, Елена Коларова, Мария-Габриела-Миличевич, Дияна Борисова, либеро – Йоана Докова.

България показа убедително, че е по-класният тим и въпреки съпротивата на Финландия записа чиста победа. Силното оръжие отново бе началният удар, с който нашите затрудниха максимално посрещането на противника през целия мач. Волейболистките ни тръгнаха уверено и дръпнаха с 11:6 след силна серия на Елена Коларова от сервис (включително и два аса). Отборът продължи да диктува играта до 17:11. В този момент Финландия показа, че няма да се предаде толкова лесно и стопи пасива до 1 точка. Все пак нашите успяха да излязат от затруднението, като отново взеха аванс от четири точки 22:18. Това пречупи съперника и България спечели гейма.

Във втората част финландките оказаха по-сериозна съпротива, но това продължи само до средата на гейма. Българските момичета отново намериха верния път и поведоха с 20:13, като взеха гейма с разгромна разлика.

Гостенките не се отказаха да се борят, като играта тръгна точка за точка в третата част до 6:6. След това началният удар пак даде предимство на националките ни. Те затрудниха максимално посрещането на съперника и поведоха с 10:6. Възходящата линия се запази и България разгроми съперника за крайното 3:0.

Най-резултатна за победата на България бе Ива Дудова, с 18 точки, Елена Коларова добави 9 точки. За Финландия Анна Йохтела завърши с 12 точки.

Подобни статии

Top