Деян Донков с моноспектакъл по романа „Камбаната“ на Античния театър

Премиерата е тази вечер от 20.00 ч. на античната сцена

Носителят на поредица от престижни награди за литература роман „Камбаната“ на писателя Недялко Славов ще оживее на сцената на Античен театър Пловдив тази есен. Драматургичният прочит на текста е резултат от вдъхновението на звездата от родната театрална сцена Деян Донков. Провокативният сюжет ще бъде пресъздаден в моноспектакъл от самия актьор. Той е и режисьор на спектакъла. Премиерата е на 24 септември от 20.00 часа и се реализира по програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

„Като неистово желание да мина през „Камбаната“ или по-скоро тя да мине през мен и да остане завинаги в мен“ – така Деян Донков описва мотивацията си да пресъздаде на сцената историята за убиеца Вено и терзанията на душата му по пътя към добродетелта.

„Това е изповедта на един убиец, претърпял катарзис през Вярата. За да спаси Камбаната – символ на вярата, героят е готов да я брани с цената на живота си. Единствена любов на Вено от детството е ромката Лейла. Верен като самурай на своя господар, той остава верен на Любовта до края… пък и след това“, разсъждава актьорът и режисьор.

Още преди две години Деян Донков обяви публично своето намерение за сценична версия на романа. За изграждане на цялостния спектакъл той се доверява на колеги, с които работи от години. Номинираният за Аскеер, 2019 сценограф Никола Тороманов разкрива малка част от идеята си, а именно да изгради на сцената на Античния театър декор само от едно дърво, около което се развива фабулата. Визуалните ефекти, както и целият 3D мапинг, са дело на визуалния артист Марио Стоянов. За хореографията се е погрижил един от най-талантливите съвременни български танцьор и актьор Деян Георгиев, а за музиката – утвърденият театрален композитор Петя Диманова. Фотографията е поверена на Стефан Н. Щерев.

Актрисата Пламена Иванова ще се въплъти в образа на Лейла – вечната любов на героя от романа.

На сцената на Античния театър ще се качи и сливенският ромски оркестър „Карандила“.

Романът „Камбаната“ на пловдивския писател Недялко Славов излиза на книжния пазар през 2016-а. Носител е на националната награда „Христо Г. Данов” раздел „Българска литература“ .

Подобни статии

Top