Диабетик ли сте? Можете да се изследвате безплатно!

Пловдив е първият град, в който спира лабораторията

Ако днес сте в центъра на Пловдив и страдате от диабет тип 2, можете да се изследвате напълно безплатно в буса на Националната информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечно-съдовия риск при хората със захарен диабет тип 2.

Кампанията е на Българското дружество по ендокринология и е организирана от голяма фармацевтична компания. В рамките й мобилна лаборатория прави безплатни тестове на кръвта за диабетици в пет града. Кампанията преминава под мотото „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!” и алармира за възможните рискове при хората, диагностицирани с диабет тип 2. Тя е част от мероприятията, свързани с 14 ноември – Деня за борба със заболяването.

Пловдив е сред първите градове в страната, в които спира лабораторията. В нея ще се изследват само доказани диабетици, които се лекуват с лекарства през устата, като целта е да се установи дали медикаментите им действат и дали заболяването се развива. Ако пациентите имат нужда от инсулинова терапия, те ще бъдат насочвани към техните лекуващи лекари, за да се изследват отново и да продължат адекватно лечението си, обясниха от екипа на буса.

Лабораторията ще остане под тепетата до 16.00 ч. и всеки, който има желание да се изследва, може да го направи до този час.

Подобни статии

Top