Диана Петкова спечели квота за Токио!

Пловдивчанката, която е възпитаничка на Ботко Трендафилов, подобри националния рекорд на 200 м съчетано за втори път в един ден на ЕП в Будапеща

Българското плуване ще има представител и при жените на олимпийските игри в Токио.

Квотата взе пловдивчанката Диана Петкова, а нейният наставник Ботко Трендафилов отново класира състезател на форума под петте преплетени кръга след Антоанета Френкева, която в Сеул’88 взе сребро и бронз, и Иванка Моралиева, участвала в Сидни  2000 и в Атина 2004.

Диана покри норматив „А“ на 200 м съчетано, подобрявайки за втори път в един ден националния си рекорд.

С 2:12,38 мин. студентката  в Алабама имаше малшанса да остане на 4 стотни от финала. Затвори го унгарката Далма Себастиан с 2:12,34 мин.

Диана завърши четвърта в първия полуфинал. Иначе олимпийският норматив „А“ на 200 м съчетано е 2:12,56 мин.

Така България вече има петима плувци за Токио.

Другите са Антъни Иванов (200 м бътерфлай), Йосиф Миладинов (100 м бътерфлай), Калоян Левтеров (200 м гръб) и Любомир Епитропов (200 м бруст).

„Щастлив съм, че Диана покри норматива, но можеше да го направи и на 100 м бруст. Не можа обаче да влезе в ритъм. Тя е такъв тип състезател, че ако изпадне в еуфория от добри класирания, може да даде повече. Убеден съм, че ако се беше класирала на финала на 200 м съчетано, щеше да плува още по-добре“, коментира пред BGswim.com личният треньор на пловдивчанката Ботко Трендафилов, който е на прага на 69-те си години.

Двамата ще продължат да работят заедно до олимпийските игри на лагер в Сандански.

Самият Ботко е явление в българското плуване.

Отдавна пенсиониран продължава вече над четири десетилетия да прави майстори на спорта. Негови състезатели са още Михаил Савов (европейски първенец за юноши на 100 м гръб през 1987 г. в Рим) и Боян Борисов (континентален вицешампион за юноши на 50 м св. стил в Рим’87) и много други.

Подобни статии

Top