Диетичен шоколад с витамини-световна новост на Агра 2019

21 супериновации отличени на изложбата „Агра“

21 разработки спечелиха награди в Конкурса за иновации на  „Агра 2019“. За призовете се състезаваха общо 48 продукта на 28 фирми и научни институти, участващи в селскостопанската изложба, която се провежда в Международен панаир Пловдив.

Световна новост е отличеният диетичен шоколад с  витамини, пребиотик и лиофилизирани плодове, но без захар. Той беше похвален от председателя на Селскостопанската академия проф. д-р Васил Николов, който лично е изпитал неговите здравословни качества.

Продуктът е създаден от Институт по криобиология и хранителни технологии и стана финалист в раздел „Научна дейност и разработки“ заедно с още една световна иновация – метод за създаване на нови покрития с висока твърдост на институт „Пушкаров“.

Грамоти получиха телешки суджук „Вискар“, нов самофертилен черешов сорт „Алекстон“ и технология за семепроизводство на твърда пшеница, които също са дело на наши учени.

В  „Сортови семена и посадъчен материал“ бяха отличени три новости от европейски мащаб: трюфелно микоризирани фиданки с пет вида български трюфели и технология за създаване на трюферии в изоставени терени; пакет от устойчиви на болести и паразити хибриди слънчоглед; нов сорт градински грах „Пълдин“.

В групата са и слънчогледов хибрид „Деведа“, зимен ечемик „Захир“, хибриди царевица „Кнежа“ и нов винен сорт лоза „Кристален“.

1 2

Подобни статии

Top