Диетолог: Хапвайте сладко всеки ден

Решаващо значение за здравословния начин на живот е всеки ден да има момент на наслада

Вярвате или не, но регистрираният диетолог Бригите Цайтлин е сред малкото такива, които не се лишават от десерт и му се наслаждават ежедневно.

Нейната философия е, че от решаващо значение за здравословния начин на живот е всеки ден да има момент на наслада от нещо и точно това тя преподава на всичките си клиенти.

Позволявайки си малко от това, което обичате (например шоколад) в ежедневието, човек никога няма да се почувства лишен.

“Лишавайки се от храната, която обичате, почти винаги е гаранция, че след като хапнете от нея, ще изпитате чувство за вина или ще се нахвърлите и това ще доведе до преяждане. Вместо това, хапването на малко от нея ще ви накара да се чувствате добре по отношение на избора си“, казва Бригите.

Според нея, т.нар чийт хранения са популярна стратегия за избягване на лишения и да се наслаждавате на храни, които обичате, но те могат да имат и обратната страна.

Първо, има вероятност да преядете и да не контролирате порциите, а фактът, че сте се лишавали от тази храна толкова дълго, ви кара да се нахвърлите върху нея и да не усетите истинската наслада.

Радостта от ежедневния десерт

ви помага да превъзмогнете апетита си и да се храните по емоционално здравословен начин, смята Бригите.

Като си позволявате десерт всеки ден, вие можете да се контролирате, защото си давате малко от това, което обичате ежедневно и не го чувствате като измама.

Важно е обаче да следвате няколко основни принципа, ако искате да ядете десерт ежедневно и да поддържате здравословно тегло.

Първо, научете се къде има скрити захари и ги избягвайте – това са безалкохолни напитки, мюсли, зърнени храни, сосове, дори сандвичи и някои млека. Хранете се с много зеленчуци и постни протеини и нека захарта да идва само от десерта, който си позволявате.

Второ – контролирайте порциите. Има много „здравословни“ версии на сладкишите, но те имат не по-малко мазнини и захари.

Научете се да се наслаждавате, яжте бавно и усетете всяка хапка, вместо да излапате нещо, без да разберете.

И не прекалявайте. Утре ще има пак.

Източник: profit.bg

Подобни статии

Top