Дилъри на дрога от Столипиново и Кърджалийско отиват на съд

Хванали ги с половин кило хероин

Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд трима души за държане на близо половин килограм хероин за близо 42 000 лв. с цел разпространение, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. В Окръжния съд е внесен обвинителен акт срещу двама души на по 37 години с инициали И.Х. и Е.Д. и 54-годишния  О.Р.

Тримата са били задържани в момент на сделка. 54-годишният пловдивчанин О.Р. е предаден на съд за това, че при условията на продължавано престъпление на 26 май 2021 г. в с. Поповица, е купил от двама души от Кърджалийско – Е.Д. и И.Х., хероин с нетно тегло 465,20 грама на стойност 41 868 лв. Пловдивчанинът придобил наркотика с цел разпространение, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив.

Пловдивски полицаи иззеха близо половин килограм хероин

Двамата мъже от кърджалийски села – И.Х. и Е.Д. са предадени на съд за това, че при условията на продължавано престъпление на 26.05.2021 г. в с. Поповица, обл. Пловдив, в съучастие, като извършители, без надлежно разрешително, са държали с цел разпространение хероина и са го разпространили на О.Р.

Спрямо Е.Д. е повдигнато обвинение и за това, че е държал в себе си боеприпаси – 9 броя бойни патрони, без да има надлежно разрешение.

По делото е установено, че пловдивчанинът О.Р. бил уличен дилър в квартал „Столипиново“ в гр. Пловдив. Той купувал дрогата от Е.Д. и И.Х., които живеели в села в област Кърджали. На 26 май 2021 г. пловдивчанинът се уговорил с другите двама да му доставят хероин. След 22.00 часа тримата се срещнали в с. Поповица, обл. Пловдив. Там Е.Д. и И.Х. предали на О.Р.  хероина във вид на пресовка, увита с тиксо. Пловдивският дилър взел наркотичното вещество и го скрил в тавана на автомобила си. По-късно е бил спрян от полицейски служители в района на Пловдив.

Незаконните боеприпаси са били открити в дома на Е.Д. в село в обл. Кърджали, както и в негов автомобил, при извършено претърсване.

Спрямо тримата обвиняеми първоначално е била взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Спрямо О.Р. тя е била изменена от съда в „домашен арест“ по здравословни причини от месец септември 2021 г. и му е била наложена ограничителна мярка „Забрана за напускане на пределите на страната“.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което О.Р. е обвинен, е от 5 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 лева до 100 000 лева.

Наказанието, предвидено за свързаното с разпространение на наркотици престъпление, в което са обвинени И.Х. и Е.Д., е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5000 лева до 20 000 лева. Наказанието, предвидено от закона за незаконно държане на боеприпаси е лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.

Снимка: МВР

Подобни статии

Top