Откриват фестивала „Международни фотографски срещи“

Тази година събитието има за цел да проследи визуалния диалог между съвременни фотографи, работещи в различна социална среда.

„Международни фотографски срещи“ в Пловдив е най-сериозният фестивал за артистична фотография в България с повече от трийсетгодишна история. Поредното му издание за 2019 г. ще бъде от 18 до 31 октомври.

Изложбите се откриват в присъствието на авторите: Ванеса Уиншип, Райна Власковска,  Йоана Сакелараки, Соня Станкова , Томас Вегстрьом , Адам Панчук , Сергей Чиликов , Егон Х, Владимир Василев.

Фестивалът се организира от фондация „Пловдивско фотографско средище“ и се финансира по Културната програма на Община Пловдив, от Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“ и „Фактор България“ ЕООД.

Откриването ще продължи от 18 до 21 октомври – интензивен уикенд, пълен с емоции и срещи, отправна точка на фестивала с продължителност две седмици. 

Тази година събитието има за цел да проследи визуалния диалог между съвременни фотографи, работещи в различна социална среда. Артисти, фотографи и куратори са поканени да изследват Портрета в неговите многобройни прочити и изразни форми: документ, репортаж, постановъчен, всичко под наслова „VISAGES—IMAGES“.

Силата на социалната фотография е в представянето на истината, в потапянето на фотографа в света и времето на сюжетите, в неочакваното, в шока, в признанието за това, че проблемите ги има и са пред нас, на една ръка разстояние.

Когато не можем да застанем директно срещу тях фотографите ги пренасят в изложбените зали, където „по-приемливо“ и „снизходително“ се изправяме очи в очи с неудобното, смущаващото, тъжното.

Фотографиите, представени в тазгодишния фестивал, са именно това „необходимо отражение“, наратив за невидимите, за маргиналните и „неудобни“ герои на ежедневието.

Откриването е  в 18:00 часа в Балабанова къща.

Подобни статии

Top