Димитър Бакалски: Няма място за паника и притеснение за с. Нареченски бани заради големия пожар

Кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски ежедневно е на терен заедно с доброволците, пожарникарите и военни

Пожарът над селата Югово и Нареченски бани към момента не застрашава населените места в района. Няма място за паника или притеснение. Това докладва пред община Асеновград кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски. Той самият е част от доброволците, които няколко дни подред се качват на 900 метра високо в планината, за да помогнат на огнеборците.

Бакалски припомни, че на посещение в Нареченски бани бе и главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). Той се е запознал със ситуацията, като също е достигнал до мястото на пожара, а след наблюдението и връщането си обратно в населеното място е поздравил ръководството за отличната организация.

Припомняме, че кметът на Асеновград доктор Христо Грудев се срещна с Димитър Бакалски още преди няколко дни. Той се запозна в детайли с информацията за развитието на пожара и противопожарните действия.

Доктор Грудев увери, че община Асеновград е в готовност да оказва помощ в случай на необходимост и ще се поддържа непрекъсната кореспонденция. Освен това, повече 30 доброволци от цялата страна, сред които и от Доброволно формирование „Асеневци“ се включват ежедневно в гасенето на пламъците. Във вчерашния ден, освен от Асеновград, са се включили и хора от Стара Загора, Хасково и Пазарджик. Групите от доброволци се състои от по петима души, като всяка от тях си има ръководител (водач), който да координира и контролира дейността им.

Военнослужещи от Асеновград и вертолет „Кугар“ и днес помагат за гасенето на пожара

Вече шести ден асеновградските артилеристи участват в гасенето на големия пожар, който седми ден бушува над село Югово, съобщиха от Министерство на отбраната. Военнослужещите от състава на Сухопътните войски изпълняват задачите за овладяване на огнената стихия в трудно достъпна планинско-гориста местност, при високи температури, голяма надморска височина и в сложна обстановка.

От 08.30 ч. днес, 18 август, 47 военнослужещи, с ръководител подполковник Коста Делев – командир на противотанков дивизион, са на терен отново в района на връх „Божево име” и действат в две направления. Първата група извършва дейности по ограничаване и недопускане на огъня  към с. Югово в район, намиращ се на около 3 км  северозападно  от селото, а втората група взе непосредствено участие в гасенето на пожара в района на връх „Божево име“. В дейностите се включва и устройване на просеки с цел ограничаване на разпространяването на огъня.

В 9.53 ч. вертолет „Кугар“ от 24-а авиобаза в Крумово отново се включи в гасенето на пожара край с. Югово. Екипажът на вертолета ще помага за овладяването на огъня чрез обливане на терена с вода от въздуха посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”.

Според гл. инспектор Димитър Бришимов обаче хеликоптерът е бил принуден да се оттегли още по обед заради влошени метеорологични условия и няма вероятност да се включи отново в рамките на деня.

Ситуацията с пожара над Югово опасно се обостря, съобщи пред Радио Пловдив Халил Бекир-Ефендиев – един от доброволците, които за пореден ден опитват да гасят.  По думите му, огънят се разраства и се наблюдават нови огнища, а хората недостигат. В момента със стихията се борят около сто души, сред които са и около тридесет  военни, каза доброволецът.

Top