Димитър Димитров на финал на земя на СК по спортна гимнастика във Варна

Служебният министър на спорта Андрей Кузманов и легендата Йордан Йовчев откриха Световната купа в Двореца на културата и спорта

България има финалист на Световната купа по спортна гимнастика във варненския Дворец на културата и спорта. Димитър Димитров влиза сред осемте най-добри състезатели на земя със седми резултат – 14,100. Финалът е в събота. С първа оценка е израелецът Артьом Долгопят (14,600).

Димитър Димитров игра във финала на земя и на европейското първенство в Швейцария, което беше през април.

Легендарната Оксана Чусовитина също се класира за финал на Световната купа по спортна гимнастика във Варна. 45-годишната узбекистанка заслужи трети резултат в квалификациите на прескок – 13,650. Най-добрите осем състезателки ще се състезават за медалите в събота.

С първа оценка във финала влиза Колин Девияр (Франция) с 14,175, втора е Уляна Перебиносова – 13,900.

По-рано днес министърът на младежта и спорта в служебното правителство Андрей Кузманов откри надпреварата, в която участват 150 гимнастици от 26 държави.

“Радвам се, че България и Варна отново са домакини на състезание от Световната купа по спортна гимнастика. Да се организира толкова голяма надпревара е огромно предизвикателство. Поздравявам Българската федерация по спортна гимнастика и Организационния комитет на състезанието за положените усилия. Надявам се, че всички участници ще се чувстват като у дома си във Варна и ще покажат най-доброто, на което са способни”, каза Кузманов по време на официалното откриване на състезанието.

Председателят на Организационния комитет на Световната купа Йордан Йовчев благодари на спортния министър за помощта, която ММС е оказала при организирането на надпреварата.

“Щастлив съм, че в тази сложна обстановка успяхме да организираме старта на Световната купа и да приемем състезатели от 26 държави. Нашето състезание е от изключителна важност за гимнастиците по пътя им към Олимпийските игри в Токио”, заяви Йовчев.

За Световната купа във Варна пристигнаха медалисти от големи първенства като Оксана Чусовитина, Мариан Драгулеску и др. В състезанието при мъжете България ще бъде представена от Дейвид Хъдълстоун, който има спечелена квота за Летните олимпийски игри в Токио, както и от Йордан Александров, Димитър Димитров и Теодор Трифонов.

Женският ни тим е в състав Десислава Маслева, Валентина Рашкова, Виктория Чакова и Елизабет Николова.

Морската ни столица е домакин на състезание от подобен ранг за четвърти път в последните шест години. Финалът на Световната купа е в неделя (30.05)

Подобни статии

Top