Димитър Герджиков 41-ви, французин ликува на 20 км - DC news

Димитър Герджиков 41-ви, французин ликува на 20 км

Най-добрият ни биатлонист Владимир Илиев се провали с едва 61-во място и 5 пропуска

Биатлонистът Димитър Герджиков записа най-предно класиране – 41-о място в старта на 20 км на олимпийските игри в Пекин.

Българинът допусна един пропуск на рубежа в положение легнал и бе перфектен от прав, като завърши с пасив от 5:06.8 мин след шампиона Кентан Фийон Майе (Франция).

Световният вицешампион в дисциплината от 2019-а Владимир Илиев остана 61-и с пет пропуска, а Антон Синапов бе 85-и от общо 92-а състезатели с шест грешки в стрелбата си.

Лидерът в генералното класиране Кентан Фийон Майе триумфира със златото след две грешки и общо време от 48:47.4 минути. Сребърният медал грабна Антон Смолски (Беларус), който завърши на 14.8 секунди след победителя, въпреки че бе перфектен в своята стрелба. Той обаче показа много слабо ски-бягане, като по дистанцията бе с 15-о време, докато Фийон Майе бе над всички в този показател.

Най-добрият български биатлонист Владимир Илиев не скри разочарованието си.

„Лош старт, лош ден за мен. Съжалявам. От доста време сме тук и в последните дни се потвърди опасението, което имах – много коварната надморска височина. Изигра лоша роля. Просто това не е моето бягане, не е моето състояние. Имаш чувството, че бягаш по инерция, като на автопилот и не знаеш всеки момент дали ще загубиш съзнание, или не. Много е тежко. Някои състезатели явно се справят много добре в тези условия. На всеки по различен начин влияе. Надявах се на високо ние да се чувстваме добре, но днес не беше така. Това повлия и на стрелбата, защото отиваш доста по-уморен на стрелбището и там концентрацията и настроението е съвсем друго. Ще анализираме нещата.

Очаквах повече. В последно време много добре ми вървяха тренировките. Стабилността ми на тренировка е много голяма и се чудехме защо не се получава във всеки старт. Имаше проблясъци в сезона, но главната цел беше тук и естествено, че съм разочарован. Това е спортът.

Бяхме наясно с височината, но съвсем друго е, когато тръгнеш да правиш бягане на макс. Тогава нещата се усещат много повече, дишането е по-тежко, самата мускулатура много бързо се сковава. В началото е много тежка пистата. Ако тръгнеш много бързо, става много лошо след това. Не можах да се справя. Не знам каква е причината. Ще я обсъдим. Това са първите ми усещания от днес“, откровен бе Илиев.

Той призна, че двата пропуска на първата стрелба също са натежали.

„Двете грешки на първата стрелба повлияха много. Преди старта се чувствах добре и стрелково, и бегово. В последния месец и стрелбата ми вървеше. Всичко беше наред в предишните дни. Но тук вятърът много бързо се мени и не успях да се справя днес на първа стрелба. Близки ми бяха изстрелите, но това е биатлонът. Не успях да реагирам както трябва. В следващите стрелби изтървах по един изстрел, но бях доста уморен и беше трудно да се събера на стрелбището“, каза Илиев.

Той ще застане на старт отново на 12 февруари (събота) в спринта на 10 километра.

„Надявам се да се променят нещата за следващите състезания, да се възстановя и да си върна състоянието, в което бях, за да мога да направя по-добър резултат. В съвременния биатлон не само ски бягането, но и стрелбата трябва да се получи. Надявам се да покажа какво мога. Не съм се отказал“, заяви Илиев.

Снимка: БОК, Йордан Петков

Подобни статии

Top