Дипломати почетоха първия архитект на Пловдив – Йосиф Шнитер

Навършиха се 169 години от рождението на първия архитект на Пловдив след Освобождението

С дипломатическа церемония бе чествана 169-годишнината от рождението на Йосиф Шнитер, първия архитект на Пловдив след Освобождението и създател на множество емблематични сгради. Извънредният и пълномощен посланик на Чехия в България Лукаш Кауцки, дипломати от мисията и почетният консул на Прага в Пловдив доц.д-р Иван Соколов поднесоха венци пред паметника на Йосиф Шнитер на пл. „Независимост” и така продължиха традицията да се чества делото на архитекта, чието творение е съвременният облик на града.

Той е заложен като визия в първия Генерален регулационен план, изработен от Йосиф Шнитер в периода 1888-1891 г. и одобрен през 1896 г. В него се съчетават модерни за времето си тенденции с историческото наследство и така се получава неповторимият чар на града.

Сред проектите на Йосиф Шнитер са  църквата „Св. св. Кирил и Методий“ и Пловдивското девическо училище, където днес се помещава Градска художествена галерия, камбанарията на катедралния храм „Света Богородица”, Гражданския клуб, сградата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, първия Общински дом – сега Регионален природонаучен музей,  обществени и жилищни сгради.  Талантът на чешкия архитект оставя множество ярки знаци в градската среда.

36 години Шнитер живее и работи под тепетата

Той живее и работи в Пловдив в продължение на 36 години – от 1878 до 1914 г. Взима дейно участие в Съединението на Княжество България с Източна Румелия и в Сръбско-българската война от 1885 г.

Йосиф Шнитер е роден в чешкия град Нови Биджов през 1852 г. и е завършил Виенската академия за военни инженери. Пристига в България като доброволец в Руско-турската война  (1877-1878). Той е една от най-ярките фигури в обществото на чешки инженери, индустриалци,  учени и творци, които помагат за развитието на младата българска държава след 1878 година.

Възможностите за активизиране на отношенията между отделни региони в България и Чехия в наши дни обсъдиха посланик Кауцки и областният управител на Пловдивска област Ангел Стоев на специална среща, която се състоя след церемонията по повод 169-годишнината на Йосиф Шнитер.

Подобни статии

Top