Директорът на Обединените нации на виното сподели визии с академичната общност на УХТ (СНИМКИ)

Пау Рока е на първо посещение в Пловдив и като цяло в България

Директорът на т.н. Обединени нации на виното – Международната организация по лозата и виното OIV, посети и изнесе лекция пред академичната общност на Университета по хранителни технологии в Пловдив, предаде репортер на DCnews.bg.

В България – и в частност Пловдив, Пау Рока е за първи път по лична покана на министър- председателя и министъра на земеделието. В рамките на това гостуване Рока разгледа и тазгодишната Винария, която се провежда в Международен панаир – Пловдив. От срещите си до момента той е доволен, по думите му „визитата е приятна, а разговорите – сериозни“.

„България е малка страна, но това не е проблем, а по-скоро решение на проблема, защото силата е в качеството, а местните производители трябва да залагат повече на собствените, автохтонни сортове“, заяви преди началото на днешната проява в УХТ Рока.

Деловите му разговори в страната и града под тепетата пък са свързани с два важни проекта, които биха могли да изстрелят България на световно ниво. Първият е в контекста на децентрализацията на Международната организация. България – от своя страна, вече е заявила желание да стане една от трите държави, които да приемат структури на OIV. Вторият проект е образователен и е свързан с идеята за въвеждане на магистърска програма Master of wine под егидата ма OIV.

Пау Рока e директор на Международната организация по лозата и виното от януари миналата година, в OIV членуват 47 страни, които държат над 85% от гроздето и продукцията в цял свят. Очакванията са до 2024 година тази индустрия да надмине 400 000 000 000 долара печалби.

Снимки: На срещата в пловдивския Университет по хранителни технологии присъстваха множество преподаватели, студенти и официални лица, сред тях зам.-областният управител Евелина Апостолова, както и зам.-кметът на Пловдив Стефан Стянов.

Подобни статии

Top