Директори и ученици от близо 50 професионални гимназии се запознаха с обучението в УХТ (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Директори и ученици от близо 50 професионални гимназии се запознаха с обучението в УХТ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Пред присъстващите бяха представени възможностите за изнесени обучения, демонстрационни уроци и конкурси във ВУЗ-а

Директори и заместник-директори от близо 50 професионални гимназии и училища в страната, с които Университетът по хранителни технологии в Пловдив има договори за партньорство, се събраха днес на среща-дискусия във висшето училище.

В зала „Хоризонт“ присъстващите, сред които и много ученици от цялата страна, бяха запознати с обучението в УХТ – факултети, специалности, срокове за кандидатстване, изпити, балообразуване, класиране и записване.

Представени бяха и възможностите учениците да участват в различни конкурси, с оценките от които да могат да кандидатстват директно в УХТ.

Един от тях е Националният ученически конкурс „Млад изследовател 2023“, резултатът от който е полезен за учениците при кандидатстудентската кампания, съобщи зам.-ректорът на УХТ по учебната дейност проф. д-р Христо Спасов. Той включва презентации на учениците в четири научни направления, като от университета искат гимназистите да работят по най-интересните за тях теми.

„Искаме да видим тяхното мнение по различните теми“, коментираха преподаватели от УХТ. Краят на конкурса е 28 април, като учениците през цялото време ще работят с по двама ментори – учител от тяхното училище и ментор от УХТ. Финалистите ще се борят за призовите места на състезание в Университета. Наградите за първите три места в този конкурс са финансови, като за първото място призът е 1000 лв. Всички участници ще получат сертификати, оценката от които ще послужи при кандидатстудентската кампания. Първенците ще получат отлични оценки – от пълно 6 до 5,95, а всички останали със сертификати – оценка мн. доб. (5).

Идеята е да се привлекат най-добрите ученици в желаните специалности за предстоящата кандидатстудентска кампания

УХТ ще направи за поредна година и Ден на отворените врати за учениците, които желаят да кандидатстват във ВУЗ-а, кактои възможности за демонстрационни упражнения и изнесени уроци на територията на университета.

Първият модул е демонстрационен урок по предприемачество. Останалите модули са „Химия и опазване на околната среда“, „Биология“, „Технологични специалности“, „Материалознание“ и др. Целта на всички тези дейности е по-бърз достъп на изявени ученици от училищата до желаната специалност.

На срещата бяха представени и възможностите за професионално развитие, които УХТ предоставя на учителите чрез квалификационни курсове и докторантури. Накрая тя завърши с дискусия.

Ето какво още разказа пред DCNEWS зам.-ректорът на УХТ доц. д-р Христо Спасов: 

Подобни статии

Top