Директорка на детска градина е със счупен таз след нападение от баща на дете - DC news

Директорка на детска градина е със счупен таз след нападение от баща на дете

Мъжът твърди, че детето му е удряно

Насилие в детска градина в Свиленград, предаде NOVA. Директорката на забавачката е в болница със счупен таз след сблъсък с родител. Бащата Красимир Вучков пък твърди, че детето му е удряно. Той е с повдигнато обвинение за нанасяне на средна телесна повреда. Ако бъде признат за виновен го грози лишаване то свобода от 2 до 10 години, обясни наблюдаващият прокурор Стоянова.

Обяснението за инцидента на Красимир Вучков е, че жената паднала сама. „Аз бях клекнал на нивото на детето си, тя се опита да затвори вратата през крака ми. Дърпайки вратата обратно, виждам, че тя полита и пада. Чух, че казва: „Ей това ти е най-голямата грешка”, казва родителят. Той има съмнение, че счупването не е реално, защото видял, че жената се изправила.

Община Свиленград е назначила комисия, която да провери имало ли е насилие над детето в ДГ „Радост”. Според кмета Анастас Карчев комисията не е установила нередности. Той допълни, че директорката се възстановява, но все още се намира в болница „Пирогов”.

Златка Иванова работи в детската градина и е станала свидетел на сблъсъка. По думите й, след като детето не присъствало в градината в продължение на 15 дни, бащата дошъл и питал кой е инжектирал детето му. Директорката се опитала да обясни, че подобни манипулации се извършват само от личните лекари на децата, а той нанесъл удар с лявата ръка върху дясната страна на лицето на директорката  Тодорка Хърсева, твърди още Иванова. В следствие на удара, жената счупила тазобедрената си става.

От пресцентъра на Апелативна прокуратура  в Плодвид съобщиха,

че бащата на детето  – 43-годишният Красимир Вучков, вече е привлечен като обвиняем за това, че на 15.11.2022 г. в Свиленград е причинил на Тодорка Хърсева, в качеството й на длъжностно лице – директор на детска градина в гр. Свиленград, средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лявата тазобедрена става, при и по повод изпълнение на службата.

От събраните до момента доказателства е изяснено, че на 15.11.2022 г. около 13.20 ч. Вучков, заедно с  3-годишния син и неговата баба, отишли в детската градина в Свиленград, която момчето посещавало. Там били посрещнати от помощник-възпитателка. Възникнал спор дали на детето е била поставена инжекция без разрешение на родител. На мястото пристигнала и директорката Тодорка Хърсева.  Тя обяснила на бащата, че в детската градина не са били поставяни инжекции на децата. В този момент Красимир Вучков се обърнал към нея и нанесъл удар в областта на лицето й. Вследствие на това директорката паднала на земята, а по-късно е установено, че в резултат на това е получила фрактура на тазобедрена става.

Активните действия по събиране на доказателства по случая продължават под ръководството на прокурор от Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград. Предстоят разпити на  свидетели, назначаване и изготвяне на медицинска експертиза, която да установи характера на телесното увреждане и събиране на писмени доказателства. Утре, 22 ноември 2022 г., на Вучков ще бъде предявено обвинението, за което е привлечен като обвиняем от РП-Хасково и наблюдаващият прокурор ще прецени каква мярка за неотклонение ще бъде взета спрямо него.

Проверява се и сигналът на бащата за удряне на детето

По разпореждане на Районна прокуратура – Хасково се извършва и проверка по подаден сигнал от бащата Красимир Вучков за причинени увреждания на детето по време на посещението му в часовете в детската градина.

Във връзка със случая прокурор от Районна прокуратура – Хасково е участвал в съвместно съвещания с представители на местната власт в Свиленград и социалните служби за обсъждане на мерките за закрила на 3-годишното дете, а също така необходимостта в детските градини да бъде монтирано видеонаблюдение или назначена охрана.

Снимка: Община Свиленград

Подобни статии

Top