Дискутират “Бъдещето на градовете след COVID” в Пловдив

Събитието е посветено на въпроси, свързани със здравословна градска среда

Как да изградим градове, адаптирани за промените наложени от пандемията, ще обсъждат по време на дискусионен панел “Бъдещето на градовете след COVID”, който ще проведе днес в Пловдив. Панелът ще даде дискутира въпроси, свързани с нуждата да преосмислим най-важните градски проблеми, които бяха засилени от въздействието на  пандемията – публичните пространства, градското планиране, сградите, мобилността в градовете, образованието, културата.

Събитието ще се проведе върху инсталацията Градска всекидневна, която е добре позната на жителите на града, след като през февруари бе поставена на Главната улица и провокира жителите по въпроси свързани с личната отговорност към градската среда. Инсталацията ще бъде разположена на ул Отец Паисий, срещу ArtnewsCafe, а началният час на събитието е 19 ч. Организатор на дискусионния панел е сдружение БГ Бъди активен.

Пандемията от коронавирус постави множество въпроси пред начина ни на живот. Ограниченията и необходимостта от спазване на дистанция промениха част от навиците ни, а оказва се, не само тях. Очакванията са градската среда също да придобие нов облик, повлиян изцяло от част от досегашните мерки. От тротоарите и паркингите до отворените пространства, общите помещения като стълбища и асансьори.

Сред поканените участници са и главният архитект на Община Пловдив Димитър Ахрянов,  арх. Любо Георгиев от “Визия за София”; Калоян Карамитов от “София план”; Боряна Герасимова от Re:Gena; Симеон Малинов от “София план”, Кирил Велчев, изпълнителен директор на Фондация Пловдив 2019;  Гина Кафеджиян – eксперт събития и проекти на Фондация Пловдив 2019; експерти от сферите архитектура, урбанизъм, култура и изкуство, туризъм, медицина, неправителствени организации, журналисти, активни граждани на Пловдив.

Събитието включва дискусия по темите, заложени в програмата, като всеки от участниците ще има възможност да даде добри примери от своята област и работа, ще се обсъдят проблемите, с които се сблъскват и ще се предложат решения, които да се приложат в бъдеще.

Дискусионният панел е част от дейностите по проект “Партньорство за красива и чиста България, част от дългосрочната програма на БГ Бъди активен – _Място България и се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола и в партньорство с Община Пловдив и Общинска фондация “Пловдив 2019.

Top