Дискутират екологичните решения при рециклирането на използваните масла - DC news

Дискутират екологичните решения при рециклирането на използваните масла

Държавни служители и частни компании ще дискутират екологичните решения при рециклирането на използваните масла

От 10 часа ще се проведе специализиран уебинар на тема „Екологични решения и новости в Наредбата за отработени масла и отпадъчни нефтопродукти“. Събитието се организира по случай Световния ден на околната среда – 5 юни и ще премине под мотото „Само една планета“.

Уебинарът е добър пример за публично-частно партньорство и цели да повиши и обогати културата на българското общество по отношение на разделното събиране на отработените масла.  Инициира се от Министерството на околната среда и водите, Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) и дружество „Омникар БГ“.

„Отработените масла са вредни за околната среда – те се разлагат биологично само частично и изхвърлянето им в природата може да се отрази пагубно на природните екосистеми, защото препятства достъпа на кислород до почвата и водата“, посочват организаторите, като споделят, че само 1 литър изхвърлено отработено масло в поток или река може да образува петно с площ 4000 кв. м., а излято в почвата, то води до отравяне, което е необратимо.

Включилите се в уебинара ще имат възможност да научат всички новости в Наредбата за отработени масла и отпадъчните нефтопродукти. Водещи експерти ще разяснят актуалните промени и изисквания в Наредбата и ще споделят опита си и възможностите за прилагане на екологични и устойчиви решения от бъдещето.

Очакванията са да бъдат привлечени около 500 заинтересовани от различни индустрии в България.

Вярвайки, че възпитанието в отговорното отношение към околната среда трябва да започне от ранна детска възраст, организаторите са предвидили и забавление за свободното време за най-малките през предстоящите летни месеци. Книжката за оцветяване „Дръми спасява света“ разказва весели и забавни истории за  Варелчето Дръми и неговите приятели, които искат да  пазят планетата чиста. Линк към книжката: https://www.omnicar.bg/wp-content/uploads/2020/12/Omicar-BG-Coloring-book.pdf

 

Top