Дистрибутор се оказа „виновен“ за тубите с ракия вместо вода в Пловдив

Тубите били за лична употреба

Развръзка по мистериозния случай с ракия, бутилирана като минерална вода в хранителен магазин в Пловдив, съобщи БНТ. Припомняме, че снощи алкохолът беше намерен в 10-литрови туби с вода на българска фирма.

Случаят с ракията, открита в бутилки с минерална вода, се оказа нелепа грешка от страна на служител на фирмата, която доставя водата в търговската мрежа. Мъжът използвал празни туби от минерална вода, за да напълни ракия за собствена употреба, но оставил шишетата в склада. Така бутилките се озовали в магазина, за радост на някои клиенти.

След множеството статии на медии и репортажа на БНТ вчера, прокуратурата в Пловдив се самосезира. Тепърва ще става ясно ще има ли наказания и какви ще са те и дали има извършено престъпление за разпространяване на акцизни стоки без бандерол. От Агенцията по храните днес направиха проверка в магазина.

Прокуратура и полиция се сезираха от медиите за тубите с ракия в пловдивски супермаркет

За случая стана ясно, след като вчера клиент, купил вода от тази партида, се върнал в магазина, за да се оплаче, че тя мирише странно. Днес магазинът, станал прочут с огнената вода, се радва и на повече клиенти.

„Има голям интерес към нашия супермаркет“, заяви Дафина Дългърова – управител на хранителния магазин. Клиентите питали персонала откъде може да намерят от същата вода, смее се управителката. По думите й обаче, от 10-литровите бутилки с вода в магазина вече няма. Инспектори от Дирекцията по безопасност на храните проверили и останалите количества.

„Нарушения няма в момента на проверката. В магазина и в склада има налични 6 опаковки по 6 литра и 7 опаковки по три литра, от същата вода. Отворени бяха на произволен принцип няколко опаковки, дегустирана беше, органолептично, оказа се, че вътре в тях има вода“, съобщи д-р Станимир Мутафов от Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив.

Беше проверен и складът, откъдето 10-литровите туби с ракия са били доставени в хранителния магазин. От фирмата дистрибутор вече бяха направили вътрешно разследване, което е установило, че един от шофьорите самоволно е оставил ракията си при останалите бутилки с вода.

Пловдивчани си купиха минерална вода от супермаркет в Кючука, оказа се гроздова ракия (СНИМКИ)

„Той използвал същите бутилки, явно, за да си налее въпросната ракия и ги е оставил тук без мое знание, впоследствие са стигнали до магазина. Каза, че са били за лична употреба и друго не ми е обяснявал“, разказа Валентин Господинов – управител на дистрибуторската фирма

Мъжът е служител във фирмата от два месеца. От днес е освободен от работа дисциплинарно.

4,50 лв. струва 10-литровата вода от въпросната марка, а литър хубава ракия не пада под 10 лева, обясниха от магазина. Затова имало и учудени, когато клиентът върнал бутилката.

„Имаше много интересни коментари, че това не е българин“, обясни управителката на хранителния магазин.

Според Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ случаят не трябва да се подценява. Проверките продължават и в останалите магазини в Пловдив, които зареждат вода от въпросната марка, както и в завода производител.

От Агенцията по храните ще информират и Регионалната здравна инспекция, откъдето също трябва да направят проверка.

Подобни статии

Top