Днес е Архангелова задушница

Тя е една от трите най-големи през годината, наречени Велики задушници

Днес е Архангелова задушница. Тя е една от трите най-големи през годината, наречени Велики задушници и предшества празника на водача на небесното войнство – Свети Архангел Михаил. На този ден се отдава почит и към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите.

Оттам идва и почитта към починалите, която ние като християни отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината.

Архангелова задушница се нарича ще „Рангелова задушница“, „Голяма задушница“, „Мъжка задушница“.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, бонбони, плодове, месо. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос.

Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да „ядат и пият“.

Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

Подобни статии

Top