Днес е ден за размисъл преди изборите за парламент утре

Забранени са предизборната агитация и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите

Днес е Ден за размисъл преди предсрочните парламентарни избори утре – 11 юли.

Забранени са предизборната агитация и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите.

В деня преди вота Секционните избирателни комисия получават техническите устройства, както и всички изборни книжа и материали, необходими за гласуването.

Целта на Деня за размисъл е избирателите да останат насаме с предпочитанията си, за да направят своя политически избор, без да са подложени на въздействието на политическата агитация.

Съгласно Изборния кодекс не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден.

Резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите, не може да се огласяват под каквато и да е форма, 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната.

Резултатите от социологическите проучвания се оповестяват след 20 ч. на изборния ден.

Според последните поправки в Изборния кодекс във всички секции с над 300 избиратели, в страната и в чужбина, ще се гласува машинно.

Машинно гласуване не се произвежда при гласуване с подвижна избирателна кутия в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме.

9 401 са секциите в страната, в които ще се гласува машинно. С техническите устройства ще се гласува и в 273 секции в чужбина, сред които 69 в Турция, като за вота в чужбина са осигурени 421 машини.

Очаква се устройствата, както и изборни книжа и материали, необходими за гласуването да бъдат получени днес в Секционните избирателни комисии.

В Пловдив утре ще се гласува в 459 секции.

Броят на избирателите е над 308 000 избиратели,  съобщиха от 16 РИК. В 455 секции ще се гласува машинно, а в 4 секции с под 300 избиратели ще се гласува само с хартиени бюлетини. В 23 от секциите с машинно гласуване с над 400 избиратели ще има по 2 машини.

Само с хартиени бюлетини ще гласуват и избирателите в подвижните и в специалните секции. На територията на Пловдив са разкриват 3 подвижни секции за хора с увреждания, както 11 специални секции, в които вота си могат да упражнят граждани, настанени в здравни заведения и социални домове.

След края на изборния ден при предаването на изборните книжа в Панаирните палати в 3-та палата ще има монтиран голям екран, на който членовете на секционните комисии могат да гледат финала на Европейското първенство по футбол.

Източник: БНР

Подобни статии

Top