Днес е денят на българския спорт

Честит празник на всички спортисти, треньори и работещите в сферата на спорта!

17-и май е Ден на българския спорт. Празнува се от 2005-а година. Денят е професионален празник на  всички спортисти, треньори и работещите в сферата на спорта.

Именно на 17-и май 1894-а година в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението.

Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри – през 1896-а година в Атина. Състезава се в три индивидуални дисциплини на гимнастика. На прескок заема престижното пето място и донася първите две точки за страната ни.

Шампо и Айер полагат основите на съвременния спорт в България. За първи път швейцарците внасят у нас футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация „Юнак”, която дава пример за подражание и за основаването по-късно на популярните и до днес спортни дружества Славия и Левски.

Българският спорт има огромни успехи, които десетилетия наред издигат авторитета на нашата страна по света. България е съучредител на съвременните Олимпийски игри. Има 48 олимпийски шампиони и стотици световни и европейски първенци.

Пловдив също има огромен принос към развитието на българския спорт, като градът ни има общо 51 медала от Олимпийски игри, от които 9 златни.

Снимка: bgolympic.org

Подобни статии

Top