Днес е Лазаровден, лазарки обикалят къщите

Лазаровден

Българската православната църква почита днес паметта на св. Лазар,

когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

Лазар бил приятел на Иисус Христос. Когато умира, четири дни след неговата смърт той e възкресен. Бог казва: „Лазаре, излез вън!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си. Според средновековните писания Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден.

Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

По повод празника Пловдивският митрополит Николай ще отслужи от 9.00 ч. архиерейска света Литургия в митрополитския храм „Св. Троица“ в града под тепетата.

Народът нарича празника „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“.

Характеризира се с няколко особено интересни и старинни по своя произход момински обичая – лазаруване, кумичене и боенек.

На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките тръгват на групи по махалата да обикалят селските домове. През цялото време те пеят празнични обредни песни, като изпълняват и своя ритуален танц, наричан най-често „боенек“. Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крака, за да растат високо посевите и да се плодят домашните животни. После тя дарява девойките с яйца, които те събират в кошнички.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Имен ден днес празнуват Лазар, Лазарка, Лазарин.

Снимки: kasnaprolet9999.blog.bg

Подобни статии

Top