Днес е Международният ден на спорта за развитие и мир

Министър Кралев: Днес повече от всякога спортът може да вдъхнови и да даде надежда за бъдещето

6 април е Международен ден на спорта за развитие и мир. Концепцията за спорта като източник и посланик на мира е общоприета и призната основа за изграждане на държавна политика, която да регулира, насърчава и обезпечава развитието на спорта“. Това написа във Фейсбук министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

„В тази връзка трябва да се има предвид, че спортното послание към обществото би могло да донесе много положителни тенденции. Ето защо подкрепям седмото издание на инициативата “Бяла карта” #WhiteCard. Кампанията е на организация “Мир и спорт” и се провежда под патронажа на Негово височество Принца на Монако – Алберт II. Нейната основна цел е да насърчава позитивните и конструктивни ценности на спорта. “Бяла карта” е насочена към социалното включване, толерантност и мир. Тя е контрапункт на наказателните картони и ни приканва не да наказваме, а да създаваме положителни промени.

Едно спортно състезание, шампионат или турнир трябва да бъде средище на всички спортни стойности и фестивал на комплекса от ценности, припознаващи спорта и мира.

Днес повече от всякога спортът може да вдъхнови, да даде надежда за бъдещето и да бъде мощен инструмент за глобална солидарност. Вярвам, че спортът може да помогне за формирането на по-добро бъдеще!“

Подобни статии

Top