Днес е първият ден от еврейския празник Ханука

Празникът се чества в продължение на 8 дни

Тази вечер започва празникът Ханука – един от най-светлите празници в еврейския календар. Ханукалната вечер носи послание за мир, отговорност и за по-добро бъдеще.

Празникът се чества в продължение на 8 дни.  Всеки ден евреите запалват по една нова свещ в празничния свещник, докато в последния ден грейнат и осемте свещи. Еврейската традиция разказва за наличието на ритуално масло, достатъчно само за един ден, но благодарение на чудо, то горяло цели осем дни, докато било готово новото ритуално масло. За това напомнят и горящите свещи за Ханука. В действителност свещникът, посветен на празника, е с  девет свещи, като последната е в центъра и само от нея е позволено да се взима огън за останалите.

„Със символичното запалване на една свещ всяка вечер, се опитваме да предадем чрез пламъците смелост, вяра и сили за работата ни в посока на това светът, в който живеем, да става по-добър“, отбелязват от Централния израилтянски духовен съвет.

Подобно на християнската Коледа, Ханука се счита сред евреите за семеен празник. Той е особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на осем дни.

Източник: Радио Пловдив

Подобни статии

Top