Днес е петък, 13-ти! Единственият за годината, смятан за ден на лошия късмет - DC news

Днес е петък, 13-ти! Единственият за годината, смятан за ден на лошия късмет

Доказано е, че фаталната дата се пада поне веднъж и най-много 3 пъти годишно.

Днес е петък 13-и, смятан от милиони хора по света за ден на лошия късмет. Суеверните се оглеждат за падащи саксии и странни поличби, боят се от пътувания.

Доказано е, че фаталната дата се пада поне веднъж и най-много 3 пъти годишно. Тази година „черните“ петъци са два – днешния, през септември, следващият ще е през декември.

На този ден немалка част от хората се боят да започват нещо ново или важно, да пътуват.

Дори тези, които не са чак толкова суеверни, все пак потреперват пред самолетния билет с място 13, или пред хотелската стая на 13-ия етаж. Може би затова, в САЩ рядко се среща 13-и етаж, който е заменен от 12,5.

Страхът от петък, 13-и всъщност си има историческо обяснение.

13 символизира нарушаването на хармонията и равновесието, съдържащи се в 12. Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се смята че е предал Исус, е 13-ият апостол. Според други суеверието започва на 13 октомври, петък, през далечната 1307 г. Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове, включително и магьосничество.

Страхът от фаталната дата си има дори научно наименование – трискаидекафобия. Психолозите са доказали, че на суеверните хора им се случват лоши неща в такъв ден, но само защото те започват да се държат неадекватно и неспокойно и сами стават причина за нещастията си. Последните проучвания обаче показват, че хората стават все по-малко суеверни по отношение на “нещастния” петък 13-и.

Подобни статии

Top