Днес е Заговезни, започва Богородичният пост

Тази година ще постим с ден повече

Днес са  Богородични заговезни- ден, в който за последно се ядат млечни и месни храни преди началото на петнадесетдневния пост в началото на август.

Тъй като денят преди началото на поста е сряда (постен ден за православните християни), затова и днес  е ден на въздържание от животински продукти. Тази година ще постим с ден повече.

Той е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината.

В следващите две седмици – от 1 до 14 август, Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък.

В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна. Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.

На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.

Подобни статии

Top