Днес обсъждат къде да настанят малтретираните близнаци

Пуснаха майката от ареста

Майката на двете близначета, които са били системно недохранвани, е била освободена късно снощи, след като е изтекло 24-часовото ѝ задържане, съобщи БНТ тази сутрин. В момента момченцето е в кома в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Директорът на пловдивската полиция ст. комисар Атанас Илков потвърди след втория оглед, извършен от разследващите, че гипсов предмет е паднал и е ударил момченцето в дома на семейството.

По думите му това е потвърдило думите на майката при разпитите. Самият Илков не се ангажира с мнение дали жената е била във видимо нетрезво състояние, когато е разговарял с нея вчера в болницата. Той е категоричен обаче, че по думите й тя е сложила децата да спят и малко след това тежкият орнамент е паднал и е ударил детето.

Търсят къде да настанят близнаците

От своя страна директорът на „Социално подпомагане“ – Пловдив Надя Танева заяви, че ще бъде направено всичко възможно, за да може децата да получат необходимата грижа и да се развиват нормално.

Според нея местната социална дирекция не е работила досега със семейството и тепърва предстои експертите да се свържат с бащата и да проучат какво е довело до това състояние на децата и какви грижи са полагани за тях, както и защо не са извеждани от дома си.

„Със сигурност за децата ще бъде предприета мярка за закрила“, категорична беше Танева.

По думите й първото действие от страна на социалните ще бъде да се проучи семейството, за да се разбере дали ще може да поемат грижата за децата. Ако това не е възможно, следващата мярка е настаняване в приемно семейство, а в краен случай децата могат да бъдат настанени и в дом за временно настаняване. Това ще се разбере след провеждане на координационен съвет със заинтересованите страни днес в 11.00 ч. в социалната дирекция.

„Искрено се надявам децата да са добре, да се възстановят и последващата грижа с наша подкрепа е тези деца да получат необходимата грижа и наистина да наваксаме пропуснатото физическо и психическо развитие, за да могат тези деца да се развиват нормално“, коментира Танева.

Тя потвърди, че 3-годишното момиченце не може да говори и да ходи.

Според Танева то трудно движи ръцете и главата си и според лекарите има неглижиране на мускулите.

Припомняме, че двете деца тежат едва 9 килограма. Те бяха приети по спешност в болницата в Пловдив, с множество наранявания по тялото, а полиция и социални власти подозират домашно насилие.

3-годишни близнаци с множество наранявания в болница, арестуваха майката

Снимка: bTV

Подобни статии

Top