Днес са Коледни заговезни – последният ден, в който се яде месо

Днес са Коледни заговезни - последният ден, в който се яде месо

Днес е последният ден, в който може да се яде месо – Коледни заговезни.

От утре започват 40-дневните коледни пости, които продължават до 24 декември – Бъдни вечер.

Постът се нарича още Малка четиридесетница. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос.

От утре не трябва да се ядат всякакви храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да ползва всеки ден, но без сряда и петък. А на Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино.

От днес Църквата забранява венчавките и така – до Въведение Богородично (Денят на християнското семейство) – 21 ноември. Двойките не може да сключват църковен брак и от Игнажден – 20 декември, до Богоявление, Йордановден – 6 януари.

За Коледните заговезни се коли кокошка, която се приготвя с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с боб и мазнина. Домакинята разточва също тиквеник с много орехи.

След вечерята най-възрастната жена в къщата измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, а поверието гласи, че тя не бива да се използва през следващите 40 дни. Вади се чак за Коледа, когато става „отговяването”.

На този ден православната църква чества деня на Св. Апостол Филип. Той е едни от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителя. Днес имен ден празнуват всички, които носят името Филип, Фильо и Филка.

 

Подобни статии

Top