Днес са Коледни заговезни – последният ден, в който се яде месо

Днес са Коледни заговезни - последният ден, в който се яде месо

Днес е последният ден, в който може да се яде месо – Коледни заговезни.

От утре започват 40-дневните коледни пости, които продължават до 24 декември – Бъдни вечер.

Постът се нарича още Малка четиридесетница. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос.

От утре не трябва да се ядат всякакви храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да ползва всеки ден, но без сряда и петък. А на Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино.

От днес Църквата забранява венчавките и така – до Въведение Богородично (Денят на християнското семейство) – 21 ноември. Двойките не може да сключват църковен брак и от Игнажден – 20 декември, до Богоявление, Йордановден – 6 януари.

За Коледните заговезни се коли кокошка, която се приготвя с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с боб и мазнина. Домакинята разточва също тиквеник с много орехи.

След вечерята най-възрастната жена в къщата измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, а поверието гласи, че тя не бива да се използва през следващите 40 дни. Вади се чак за Коледа, когато става „отговяването”.

Подобни статии

Top